Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe krewetki
Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Paparyczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki.
Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy.
Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund.
Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki.
Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.