Przepis i sposób przygotowania na: Fougasse
Kroki postępowania
2. Mąki przesiać do miski robota, dodać sól, wkruszyć drożdże, wodę i zaczyn. Mieszać 3 minuty.
Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę.
Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę.
Rozciągnąć delikatnie, mniej więcej o połowę, tak, by powstał nam wydłużony trojkąt. Zrobić po środku podłużne nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony.