Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fougasse

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

mąka chlebowa 122 g
drożdże 1 szczypta
sól 3 g
woda letnia 79 g

Ciasto właściwe

mąka chlebowa 320 g
mąka razowa 48 g
woda letnia 255 g
sól 6 g
drożdże 3 g
oliwa 2 łyżki
oliwki czarne Smak 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Fougasse

Kroki postępowania

1
1. Drożdże połączyć z letnią wodą, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki z solą. Zagnieść. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 15godzin.

2. Mąki przesiać do miski robota, dodać sól, wkruszyć drożdże, wodę i zaczyn. Mieszać 3 minuty.

Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę.

Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę.

Rozciągnąć delikatnie, mniej więcej o połowę, tak, by powstał nam wydłużony trojkąt. Zrobić po środku podłużne nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony.
Krok 1 - Fougasse foto
2
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozciągnąć. Piec około 20minut w temp. 230st.

Krok 2 - Fougasse foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 10.05.2014 20:36
uwielbiam to pieczywo i bardzo podoba mi się ten kształt :)
Anna133 10.05.2014 09:23
alez to musi pysznie smakować bo wygląda apetycznie ,uwielbiam jak danie pięknie się prezentuje
iziona 10.05.2014 06:38
Dla mnie nowość, ale ciekawa nowość
aisoglam 10.05.2014 00:15
Pyszna sprawa :)
BernadettaP 09.05.2014 21:30
Nie słyszałam o nim. Muszę koniecznie nadrobić i wypróbować.
Ania84 09.05.2014 20:58
fajny przepis
adelajda 09.05.2014 19:14
dobry przepis
mirosława4 09.05.2014 17:37
warte wypróbowania
Lidzia 09.05.2014 17:32
Chlebek z oliwkami... trzeba wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak