Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z GORĄCĄ ROSZPONKĄ

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz

polędwica z dorsza 400 g
mleko 3,2% 1 szkl
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
bazylia świeża
tymianek
mięta liście

roszponka

roszponka 400 g
czosnek ząbki 5 ząbków
słonecznik łuskany 1 paczka
olej z pestek winogron 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

puree

ziemniaki ugotowane 4 szt
masło 1/2 kostki
koperek 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z GORĄCĄ ROSZPONKĄ

Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz
z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą
i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję
z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce.

Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,
odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.
Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący
olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść
uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni.

Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej
się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękkości. Odcedzam. Siekam
pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree.

Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree
ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.04.2017 08:51
Jeszcze tak dorsza nieprzygotowywalam .wyglada smacznie
pestka 30.01.2017 11:31
pyszny obiad
ben-ka 12.09.2015 09:04
Dietetyczne jedzonko, lubię takie.
IlonaAlbertos 03.05.2014 10:59
Wspaniale wygląda. Podoba mi się pomysł na użycie mleka.
Triss 03.05.2014 10:53
zdrowe i pewnie smaczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak