Przepis i sposób przygotowania na: DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z GORĄCĄ ROSZPONKĄ
z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą
i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję
z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce.
Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,
odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.
Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący
olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść
uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni.
Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej
się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękkości. Odcedzam. Siekam
pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree.
Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree
ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem.