Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kawowe z kremem Milky Way

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto babeczkowe

mąka tortowa 140 g
kakao 20 g
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
jajko 2
mleko 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej rzepakowy 6 łyżek
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka 80 g
likier kawowy 1 łyżka

Krem

śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
serek mascarpone 250 g
batoniki Milky Way 3 sztuki

Porada

Z przepisu wychodzi około 12 babeczek. Kawa rozpuszczalna powinna być w proszku, nie granulowana. Jeśli używacie śmietany kremówki 30%, wówczas warto wspomóc się dodatkowym zagęstnikiem do śmiet

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kawowe z kremem Milky Way

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sodę.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, likier kawowy oraz roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i lekko przestudzoną czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną/trzepaczką tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem, pozostawiając około 1 cm wolnego od górnego brzegu papilotki.

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:
Wieczór wcześniej śmietanę kremówkę przelać do garnuszka z grubym dnem, dodać do niej pokrojone na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać do rozpuszczenia batoników, od czasu do czasu mieszając. Nie dopuścić do zagotowania! Jeśli batoniki całkowicie się nie rozpuszczą, wystarczy całość przecedzić przez sitko a pozostałości batoników przetrzeć. Masę wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.

Przed samą dekoracją babeczek wyjąć z lodówki zimną masę i serek mascarpone. Ubić razem do otrzymania gęstego kremu ( uważać aby ubijanie nie trwało zbyt długo, gdyż krem może się zwarzyć ).

Ubity krem umieścić w rękawie cukierniczym i udekorować babeczki.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 04.08.2016 22:20
Aż ślinka cieknie:)
Mniam 01.06.2014 15:31
Krem brzmi niezwykle ciekawie. Musi być pyszny!
karolina1869 29.04.2014 18:14
krem jest super
krokus 29.04.2014 17:28
Pięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują
Ankha 29.04.2014 16:14
Jak dla mnie -czysta rozpusta :)
dwa pokoje z kuchnią 29.04.2014 14:58
ten krem bardzo mi się podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak