Sposób przygotowania

Jedną szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże( mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć. Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    makowce uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    bardzo lubię makowce
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    śliczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    elegancki makowiec
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ekstra
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    uwielbiam taki makowiec
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo smaczny makowiec
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !