Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 225 g
sól szczypta
kakao 3 łyżki
cukier puder 50 g
cukier wanilinowy 1 łyżka
masło 140 g
jajko 1
woda zimna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 i 1/2 łyżeczki
mleko 1 i 1/2 szklanki
śmietanka kremowa 1/2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
cukier wanilinowy 1
laska wanili
maliny świeże 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

Spód:
Formę na tartę (średnica 25 cm) posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować panna cottę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Panna cotta:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, ziarenka laski wanilii i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.

Po upłynięciu godziny ciasto rozwałkować na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanych mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść je do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno i boki foremki na tartę. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
Dno podziurkować widelcem. Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę (tak aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki. Przed podaniem ocieplić tartę w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 05.03.2014 21:06
Obłędna tarta :-)
Barbara13 26.02.2014 22:08
obłędne ciacho :)
joanna__s 26.02.2014 17:42
Aż ślinka cieknie.
Małgorzata9 26.02.2014 12:14
super pyszne ciacho
V_kuchareczka 26.02.2014 10:57
znakomita tarta
wwwiolka 26.02.2014 10:03
Przepięknie wygląda.
idealme 26.02.2014 08:27
Wygląda obłędnie!
Róża1 26.02.2014 08:25
wspaniała , palce lizać !!!!!!
norweska20 26.02.2014 08:20
rewelacyjna jest..pycha
Sylwia26 26.02.2014 08:11
ale pyszności
Ewelina1991 26.02.2014 08:09
malinki pycha
Aga-25 26.02.2014 08:02
super malinowy
gibli 26.02.2014 07:51
dobra tarta i jaka kolorowa:)
Agnieszka-87-25 26.02.2014 07:37
pięknie i smacznie
Mniam 26.02.2014 07:07
Bardzo lubię takie słodkości. Pięknie wygląda.
Ola1984 26.02.2014 06:47
Uwielbiam taką tartę :) U mnie z reguły z jagodami :)
Klausia 26.02.2014 04:33
no no piękna jest :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak