Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami
Formę na tartę (średnica 25 cm) posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować panna cottę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Panna cotta:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, ziarenka laski wanilii i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.
Po upłynięciu godziny ciasto rozwałkować na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanych mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść je do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno i boki foremki na tartę. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
Dno podziurkować widelcem. Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę (tak aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki. Przed podaniem ocieplić tartę w temperaturze pokojowej.