Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Babuni
Wątrobę oczyścić z błon, namoczyć w wodzie a po godzinie odlać wodę a zalać ją m;lekiem.
Do dużego garnka włożyć oczyszczone warzywa i mięso, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zebrać szumowiny i dodać listki laurowe, ziele, pieprz w ziarenkach, czosnek, suszone grzybki, sól. Gotować wolno aż mięso zmięknie. W trakcie doprawić wywar.
W tym czasie zeszklić 2 cebule pokrojone w kostkę i dodać grzyby leśne lub pieczarki, podsmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić pieprzem ziołowym, solą, dodać śmietanę i wino. Poddusić kilka minut. Gdy lubicie warto dodać natkę lub koperek. Wystudzić.
Odlać trochę wywaru i namoczyć w nim czerstwe bułki, gdy będą już gotowe, osączyć.
30 minut przed końcem gotowania do wywaru włożyć wątróbkę.
Kurczaka wyjmujemy wcześniej z wywaru, aby się nie rozpadł w trakcie gotowania.
Ugotowane mięso pokroić na kawałki, wystudzić dobrze, aby nie potępić noży od maszynki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni na 2 grzałki : góra dół.
Schłodzone mięso, warzywa, osączone bułki i przesmażoną cebulę z grzybami 3 razy zemleć.
Do masy dodać żółtka, przyprawy oraz Gin Lubuski i wyrobić masę.
Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Masę przełożyć do keksówek i wyrównać ręką zwilżoną w oleju.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i 35 minut.
Do piekarnika wstawić też naczynie z wodą.
Schłodzony pasztet wyjąć z foremek. Gdyby nie dał się dobrze wyjąć potrzymać chwilkę formę z pasztetem nad gazem, wtedy pięknie odejdzie.