Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 400 g
bulion 1,5 litr
imbir starty 1 łyżeczka
cebula 1 szt
por 1/4 szt
chili 1/2 łyżeczka
jogurt 1 łyżka
kiełki 1 garść
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem

Kroki postępowania

1
Najpierw cebulę kroję w drobną kostkę, posypuję pieprzem i podsmażam na patelni.
Krok 1 - Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem foto
2
Marchew dokładnie obieram i kroję w kostkę, dokładam na patelnie. To samo robię z porem.
Krok 2 - Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem foto
3
Wykorzystuję bulion warzywny. Zalewam zawartość patelni bulionem (najpierw połową) i wraz z wyparowywaniem stopniowo uzupełniam. Jak warzywa zmiękną wkładam wszystkie do blendera, dodaje sok i skórkę z połowy cytryny. Dodaję starty, świeży imbir. Blenderuję na gładka masę.
Przelewam do garnka, doprawiam do smaku chili i solą. Ew. dodaję groszek.
Krok 3 - Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 25.02.2014 14:47
ale ma soczysty kolor!
gosia56 23.02.2014 08:14
pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak