Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowo-cukiniowa pizza
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. U mnie jest to dno tortownicy. Formujemy szersze brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
Na ciasto wykładamy nadzienie.
NADZIENIE:
Cukinię oraz pomidory myjemy, osuszamy. Gotowe kroimy na plasterki (grubość około 03-05 cm).
Tak przygotowane warzywa układamy na przygotowanym cieście naprzemiennie tworząc dwa okręgi. Całość posypujemy kaparami.
Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C.
Na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonym w słupki serem.
Pizzę podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii.
To tania, prosta i pyszna pizza. Doskonałe połączenie smaku bazylikowego ciasta drożdżowego ze smakiem pieczonych warzyw.