Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedel ziemniaczany z mięsem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowane mięso ( ja użyłam z kurczaka i warzyw z zupy bo to miałam ), sól
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka 1-1,5 szklanki
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedel ziemniaczany z mięsem :

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania wody po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polany podsmażoną na oleju z masłem na złoto cebulką .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 25.07.2011 18:12
nie jadłam takich knedli
Jolanta40 17.05.2011 09:29
smakowite
Izabela/bella81 14.10.2010 08:21
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak