Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/2 l
galaretka wiśniowa 1
biszkopty okrągłe 1 op
galaretka
galaretka wiśniowa 1
śmietana 30% 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
ponadto :
czekolada gorzka 2
mleko 5 łyżek
wiśnie bez pestek 1 słoik
Pianka: (biała)
Pianka: (różowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy żółtka, ubijamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy ocet. Ponownie mieszamy i wylewamy masę na posmarowaną tortownicę o śr 24cm. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Studzimy i ściągamy nożem wierzch.
Krok 1 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto
2
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Piankę wykładamy na ciemny biszkopt i na wierzchu układamy biszkopciki.
Krok 2 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto
3
Wiśnie odsączamy z kompotu. Sprawdzamy, czy nie ma pestek. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do lekko stężonej dodajemy odsączone wiśnie. Tężejącą wykładamy na biszkopty.
Krok 3 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto
4
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i letnią żelatynę. Chwilę ubijamy i wykładamy na galaretkę. Pozostałe biszkopty łamiemy i wbijamy w śmietanę.
Krok 4 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto
5
Czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy dekoracyjnie biszkopciki i boki tortu.
Krok 5 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto
6
Torcik smakuje najlepiej mocno schłodzony.
Krok 6 - Wyśmienity tort śmietanowo - wiśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.05.2016 21:42
smaczny torcik
staropolanka5 17.05.2015 00:38
z wiśniami wspaniały pomysł
Renataj 09.01.2014 21:58
Prezentuje się bardzo apetycznie i kusząco.
monika141 04.01.2014 08:34
wygląda super
tessinka 03.01.2014 21:01
ale pyszności...mniam
Renata22 03.01.2014 18:49
Zapewne smakuje wspaniale;)
Barbara13 03.01.2014 18:17
ależ bogactwo smaków :) pyszności
cukiereczek 03.01.2014 18:10
wspaniały, wyjątkowy
malaczarna23 03.01.2014 18:08
ale pyszności w środku:) mniam :D
Marlenka.S 03.01.2014 17:42
bardzo pięknie i smacznie się preentuje
Renata9 03.01.2014 17:37
smaczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak