Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto „Michałki”
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy następnie do nich stopniowo cukier, a gdy ten już się rozpuści żółtka (także po jednym). Puszystą masę łączymy delikatnie z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min.
MASA:Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy . Następnie dokładamy do niej serek, czekoladę, żelatynę. Wsypujemy pokrojone michałki i dokładnie mieszamy.
DODATKOWO:
Wodę i likier mieszamy ze sobą
Przełożenie:
Biszkopt, masa z michałkami, beza kokosowa.
W trakcie przekładania biszkopt nasączamy likierem.
Połączeniem pysznych cukierków, kremy czekoladowego i kokosu sprawia, że podniebienie szaleje.