Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier puder 2/3 szkl
masło 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon do posypania
cukier puder do posypania
serek homogenizowany 20 (waniliowy)
jabłka 8 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Mąkę,cukier puder przesiać i dokładnie posiekać z masłem.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dokładnie ciasto.

Dzielimy je na dwie części,pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy,przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne a następnie układamy jedną połówkę obok drugiej na przygotowanym cieście ( jabłka układamy okrągłą częścią do góry)

Ułożone jabłka posypujemy cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta.Delikatnie nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1 godzinę.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,wystudzić i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 17.12.2013 13:24
bardzo fajne te " górki"
sanielcia 18.11.2013 10:54
pyszny jabłecznik :)
Hanna5 18.11.2013 10:52
szybko i pysznie :)
Luki 18.11.2013 07:52
kusząco wygląda to ciasto
Wiesława1 18.11.2013 07:39
wspaniałe ciacho
miroslawa 18.11.2013 04:47
uwielbiam jabłeczniki, a ten twój wygląda bardzo smakowice

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak