Sposób przygotowania

Sprawionego indyka dokładnie opłukać. Odciąć końce skrzydełek i szyję pozostawiając skórę, natrzeć solą i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z opłukaną wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z żółtkami, dodając bułkę z wątróbką i jeszcze chwilę ubijając. Następnie dodać opłukane rodzynki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, natkę pietruszki. Całość wymieszać z tartą bułką pianą z białe.. doprawić do smaku solą, cukrem gałką muszkatołową i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać indyka, zaszyć bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem z wierzchu, wlać kilka łyżek wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec od 2-3 godzin, początkowo przykryć folią aluminiową. W czasie pieczenia często podlewać wytworzonym sosem, w miarę wyparowywania uzupełniać go wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !