Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka pod złocistą kołderką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5-3 szklanek
ugotowane ziemniaki 1 kg
jajko 1-2 sztuki
sól szczypta
pierzynka:
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 1-2 łyżki
masło 15 dag
DODATKOWO:
biały ser 30-40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka pod złocistą kołderką

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Z ciasta robimy wałeczki o średnicy około 1,5. Tniemy je pod skosem na odcinki 3 cm. Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Gotowe odcedzamy, przelewamy ciepłą wodą i porcjujemy na talerzu.

Na wierzch posypujemy je serem białym na przemian z pierzynką . Gotowe.

Pierzynka:
Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy.
To urozmaicenie popularnego makaronu z serem. Kopytka w tym wydaniu posmakują każdemu. Bułka tarta w połączeniu z masłem i cukrem daje fantastyczny smak temu daniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.01.2014 22:38
Warte głosu.
Łucja 02.11.2013 07:47
z przyjemnością bym zjadła :)
Adamorek 01.11.2013 20:07
doskonała kołderka
Marta11 01.11.2013 19:48
pyszne kopytka
AnielskaSlodycz 01.11.2013 19:43
pierzynka ekstra !
bogusia19 01.11.2013 18:14
apetycznie wygląda
Marta1986 01.11.2013 17:59
pyszności mniam
iwi 01.11.2013 17:47
Pyszne danie
dodi 01.11.2013 17:42
apetycznie wyglądają
Joannasz3190 01.11.2013 17:29
Super przepis :)
aniagdz 01.11.2013 17:12
wyglądają bardzo smakowicie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak