Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
SKŁADNIKI PRZEZNACZONE SĄ NA TORTOWNICĘ 16 CM - JEŚLI MAMY WIĘKSZĄ MUSIMY JE PODWOIC.
CIASTO :
Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.
Wstawiamy do lodówki.
MASA :
Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.
Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.
Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.
Rozbełtane jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy z kaszy.
Dokładnie mieszamy.
Dodajemy brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
CAŁOŚĆ:
1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.
Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ).
Wylewamy masę ( lekki gładzimy ).
Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ).
Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C.
Całkowicie studzimy!
Posypujemy cukrem pudrem.