Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowa pokusa

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier kryształ 1 1/3 szkl
mąka tortowa 1 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
kakao 5 łyżeczek
ocet 1 łyżka
jaja 4 szt
mąka 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
kisiel wiśniowy 1 op.
Masa budyniowa:
mleko 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
mąka 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 op
cukier wanilinowy 1 op
margaryna 1 kostka
Pianka:
śnieżka 2 op
galaretka wiśniowa 1 op
mleko 1 szkl
Polewa:
kompot z wiśni 1/2 l
galaretka wiśniowa 1 op
budyń śmietankowy 1 op
ponadto :
galaretka wiśniowa 2 op
wiśnie bez pestek 1 duży słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowa pokusa

Pieczemy biszkopt ciemny:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie wsypujemy mąkę, proszek. Na końcu dodajemy kakao i łyżkę octu. Delikatnie wymieszamy. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Po wystygnięciu przekrawamy na pół.

Pieczemy biszkopt jasny:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Chwilę ubijamy następnie dodajemy mąkę, proszek i kisiel. Na końcu dodajemy łyżkę octu. Wylewamy na posmarowaną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp 180 st.

Wiśnie odcedzamy z kompotu. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2 szklankach wody. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy wiśnie i prawie stężoną masę wykładamy na ciemny biszkopt. Przykrywamy jasnym biszkoptem.

Z pół litry mleka odlewamy trochę na rozmącenie budyniu i mąki a resztę zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wmiksowujemy margarynę. Wykładamy masę na biszkopt. Przykrywamy ciemnym biszkoptem.

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Miksujemy ok. 1 min i wykładamy na ciemny biszkopt.

Z 1/2 l kompotu odlewamy trochę na rozmącenie budyniu a resztę zagotowujemy. Gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Lekko ciepłą polewą polewamy placek. Odstawiamy do stężenia. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 30.03.2014 11:05
Musi być smaczne i jeszcze ta bita śmietanka obok...mniam
Megg 23.02.2014 18:35
pyszne ciacho
ciekawska 09.11.2013 08:28
fantastyczny!
artur7 08.11.2013 18:46
kuszący pomysł
artur7 08.11.2013 18:44
kuszący pomysł
ana1 23.10.2013 20:31
cudne ciasto
Renataj 23.10.2013 20:24
No faktycznie pokusa, prezentuje się mega kuszaco.
kasienka23 23.10.2013 19:40
znakomity torcik!
Andrzej8 23.10.2013 18:22
wygląda bardzo apetycznie
caralajna 23.10.2013 18:08
piękne ciasto :)
Katarzyna34 23.10.2013 18:04
wygląda wspaniale
Ania84 23.10.2013 18:01
można wypróbować w pomarańczowej wersji - z brzoskwiniami!
halina17 23.10.2013 17:50
Uwielbiam ciasta z wiśniami.
patryska76 23.10.2013 15:43
Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje ;-)
tatiana2 23.10.2013 15:18
ale torcik, wygląda pysznie :)
iziona 23.10.2013 14:07
Ja czuję sie bardzo pokuszona :)
dwa pokoje z kuchnią 23.10.2013 12:57
ale kusisz!
lara 23.10.2013 12:24
wspaniale wygląda!
2milutka 23.10.2013 11:57
o jak pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje
Janina 23.10.2013 11:43
Wspaniały torcik;)
msmors 23.10.2013 11:23
super torcik
aisza1 23.10.2013 11:06
prawdziwa pokusa
Monika58 23.10.2013 10:51
ładnie wygląda
Łukasz15 23.10.2013 10:36
Wygląda przepysznie
Ola1984 23.10.2013 10:17
Świetnie wygląda :) Pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak