Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po chińsku
· 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
· 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
· 2 krople sosu chili ostrego
· odrobina pieprzu
· odrobina miodu
· 1/2 łyżeczki imbiru
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy.
· jedna podwójna pierś z kurczaka
Pierś kroimy w długie, cienkie paseczki, przekładamy do woreczka foliowego i zalewamy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Papryki kroimy w dość cienkie paski. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka, pora w talarki. Grzyby i pędy bambusa kroimy w cienkie plasterki. Makaron zalewamy gorącą wodą na ok. 5 minut (aż zmięknie), po tym czasie wodę odlewamy. Warzywa smażymy na odrobinie oleju (najlepiej posłuży nam do tego wok) w następującej kolejności- najpierw wrzucamy marchewkę, cebulę i pora. Po chwili smażenia dodajemy paprykę, następnie grzyby i pędy bambusa. Kiedy warzywa już nieco zmiękną, przekładamy je na chwilę do miski. Na patelnię zaś wrzucamy zamarynowanego kurczaka, podsmażamy. Ponownie dodajemy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami chili, sosem sojowym oraz świeżo startym imbirem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Danie podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!