Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym zółtkiem z 2 łyzkami wody (mozna zrobic na to kruszonkę) lub posypac np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszna chałeczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspaniala, taka rumiana i wyrisnieta!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    ale pięknie wyglada :) I za pewna smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !