Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym, warzywami i ziołami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej rzepakowy 3 łyżki
włoszczyzna 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
masło wiejskie 2 łyżki
podgrzybki 8 szt
dynia 100 g
cukinie małe 2 szt
kiełki soi 80 g
szałwia 4 gałązki
miód akacjowy 4 łyżeczki
ogóreczki konserwowe 1 słoik
żeberka
chrzan tarty 4 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym, warzywami i ziołami

Żeberka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, doprawić do smaku i dusić do miękkości.
Na rozgrzanym maśle obsmażyć pokrojone w plastry podgrzybki, pokrojoną w słupki dynię i pokrojoną w plastry cukinię, dodać przyprawy, kiełki i syrop z winogron.
Wystudzone żeberka pokroić wzdłuż kości na 4 porcje i każdą ułożyć na oddzielnych arkuszach papieru do pieczenia. Na wierzchu ułożyć warzywa i gałązki szałwii, skropić miodem akacjowym, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane żeberka cielęce podawać w pergaminie. Tuż przed podaniem odwinąć pergamin, dzięki czemu uwolni się powstały podczas pieczenia aromat. Gotowe żeberka podawać z mini ogóreczkami i tartym chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 12.09.2013 20:31
i kolejne bardzo udane danie
Czarnula87 12.09.2013 17:51
ooo bardzo poproszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak