Sposób przygotowania

Buraki pokrój w plasterki a chleb w cienkie kromki. Układaj na przemian w kamionkowym garnku. Zalej przegotowaną, ostudzoną wodą tak, aby zakryła warstwy. Garnek odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Następnie zamieszaj od dołu i przykryj warstwą gazy. Pozostaw do zakwaszenia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 dni. Gotowy zakwas przecedź przez gęste sito.

Ugotuj wywar: włoszczyznę pokrój na kawałki, dodaj mięso, przyprawy i suszone grzyby. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przecedź i ostudź. Mięso można wykorzystać do pasztetu. Buraki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Chwilkę pogotuj. Następnie przecedź, połącz z zakwasem i sokiem wiśniowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !