Przepis i sposób przygotowania na: Donaty
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić,
wlać alkohol dodać roztopioną margarynę, aromat...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... wałkować dość grubo ok 1,5 cm, wycinać duże kółka a w nich dziurkę odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Na lukier
1 szkl cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę wody
przygotować lukier;
cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..