Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa w occie

5.0
(43)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 1,5 kg
woda 5 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 6 łyżek
sól 3 łyżki
marchewka 1 szt.
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w occie

Fasolkę przebieramy, usuwamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy w lekko osolonym wrzątku, tak aby była nadal twardawa (ok. 5 minut). Odcedzamy.

Fasolkę układamy w słoikach, dodajemy po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier i zagotowujemy.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z fasolką i zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.08.2016 08:57
ciekawa propozycja
Ewelina38 17.08.2013 21:49
taka fasolka obowiązkowo musi być na półeczkach w mojej spiżarni :)
barbara11561 09.08.2013 16:11
podoba mi się przepis,tak jeszcze nie robiłam fasolki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak