Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzić w wodzie i odstawić na 15 minut, by ruszyły. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, następnie drożdże - wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić 3 jaja i mikserem (użyłam końcówek do ciasta drożdżowego - haków) na wolnych obrotach zmiksować składniki. Dodać kolejne jajko, zwiększyć obroty i miksować prawie do połączenia składników. Dodać ostatnie jajko i miksować aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ale przyklejające się do ścianek miski. Wyrabiać mikserem lub ręcznie jeszcze przez 10 minut. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny.
Po tym czasie, do wyrośniętego ciasta dodawać partiami masło i łączyć je z ciastem wyrabiając ręcznie lub mikserem. Stopniowo dodawać więcej masła. coraz szybciej, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Gotowe przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrównać krawędzie i pokroić na kwadraty o bokach 7 cm.
Na środek każdego wyciętego kwadratu nałożyć łyżeczkę kremu i 4 wiśnie. Rogi ciasta złożyć do środka, dokładnie zlepić, tak by wiśnie pozostały widoczne w otworach.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni, ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.