Sposób przygotowania

Z mąki,żółtka, oleju i ciepłej wody zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto i odkładamy ,przykrywając by nie wyschło na pół godziny.
Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać małą ilością wody, dodać bulion grzybowy i ugotować do miękkości /mieszać,dodać wody jeśli zbyt mało/. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie na oleju usmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i dopiero wtedy na nią wyłożyć starte na tarce pieczarki, posolić. Smażyć razem , cały czas mieszając, aż wyparuje płyn i pieczarki lekko zaczną się rumienić. Kapustę dobrze odcisnąć, - dodać do pieczarek, wymieszać, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup.
Z ciasta w dowolny sposób formować placki /np. wykrawać szklanką/, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku /po wypłynięciu ok. 3 minuty/. Podawać polane zrumienionym masłem lub wytopionymi ze słoniny skwarkami. Do popicia proponuję czysty barszczyk.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !