Sposób przygotowania

Zagotować mleko.Żółtka , cukier , cukier wanilinowy ubić razem.Następnie nie przerywając ubijania dolewać powoli gorące mleko.Naczynie z mlekiem i żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i znowu ubijać, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje. Uważać, aby krem się nie zagotował, bo żółtka się zważą.Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach wody i dodać do kremu.Krem ostudzić.Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z gęstniejącym kremem.Zrobic z pergaminu foremki odpowiadające średnicy herbatnika.Na dno połozyć po herbatniku i do 3/4 wys. zalać kremem.Wstawić na 4-5 godzin do lodówki.Wierzch udekorować poziomkami i cukrem pudrem

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny deser
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczniutki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !