Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa botwinkowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/4 szt.
koperek 1/2 pęczka
śmietana 12% 3/4 szkl.
mąka pszenna 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
ziele angielskie 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
sól do smaku
cukier do smaku
szczypiorek
botwinka 2 pęczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt.
jajko ugotowane na twardo 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinkowa

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Zalewamy ok. 2-2,5 l wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu bulion warzywny.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pokrojone drobno buraczki z botwinki i gotujemy kilka minut. Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny (dzięki temu nie stracimy pięknego czerwonego koloru).
Teraz możemy dodać drobno pokrojone listki botwinki.
Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru i ewentualnie sokiem z cytryny (octem) do smaku. Dodajemy posiekany koperek i podajemy z jajkiem i ewentualnie szczypiorkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 28.06.2013 12:19
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
magdalea 27.06.2013 21:43
wygląda rewelacyjnie
Piotr-21 27.06.2013 21:14
po prostu pyszna
Renata9 27.06.2013 20:43
pyszna zupka
Aleksandra/Olcia 27.06.2013 20:29
mniam,jedna z lepszych w sezonie letnim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak