Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały z pieczarkami i pulpecikami :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Barszcz biały
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
olej słonecznikowy 1 łyżka
pieczarki 8 szt.
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki (pokrojona)
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
woda 1 l
mięso mielone drobiowe 15 dag
ziemniaki 3 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 0,5 szt.
seler 0,20 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z pieczarkami i pulpecikami :

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody , osolić szczyptą soli i gotować 10 minut. Mięso doprawić majerankiem , szczyptą soli i pieprzu .Uformować 20 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni olej i usmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulkę .Połowę włożyć do zupy , a połowę odłożyć do dekoracji. Na tą samą patelnię wrzucić masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy . Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Dodać ząbek czosnku . Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę . Podawać posypany natkę pietruszki , udekorowany podsmażoną cebulką i plasterkami smażonych pieczarek .Do każdej porcji wkładać kawałek jajka na twardo .

Można podawać w wydrążonych i wypieczonych w piekarniku małych chlebkach razowych ( okrągłych ) .Trzeba wtedy ściąć górną część chlebków ( to zetniemy włożyć do woreczka foliowego by nie wyschło ). Usunąć miąższ chlebowy – ostrożnie by nie uszkodzić dna i ścianek. Włożyć chlebek do piekarnika i wysuszyć tak by ścianki zrobiły się twarde .W takie wysuszone chlebki wlewać zupę .Wierzchy podawać obok tak by jeść zupę przegryzając chlebem .

Z tych ilości wychodzą 3 małe porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 28.01.2012 15:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak