Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek
Karkówka:
Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata.
Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło i podajemy.
Dip z fety i oliwek:
Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony.
Wszystkie składniki blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby dip nabrał smaku wszystkich składników.