Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kurkami i kremowym sosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 g
ocet jabłkowy 1 łyzka
olej 30 ml
sos sojowy 4 łyzki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
kurki marynowane 100 g
masło 1 łyzka
mleko 50 ml
mąka pszenna 1 łyzka
Czosnek suszony Prymat 1 łyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kurkami i kremowym sosem

Mięso myjemy i osuszamy.

W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.

Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )

Kurki odsączamy z zalewy.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.

Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.

Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.

uważajmy by czosnek się nie przypalił!

Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.

Pilnujemy , by mięso miało wodę
( w razie potrzeby podlewamy ).

Na patelni rozgrzewamy masło.

Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.

Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.

10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.

Mąkę rozrabiamy z mlekiem.

Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.

Gotujemy ok. 4-5 minut.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 03.05.2013 19:33
Świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak