Przepis i sposób przygotowania na: sernik na kruchym z pianką i czekoladą
SPÓD: Mąkę pszenną uniwersalną wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem i solą. Dodać miękkie masło i połączyć składniki (ja to robię w robocie kuchennym). Na końcu wbić jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem i nakłuć widelcem. Upiec w 12-15 minut w 180 stopniach, odstawić do ostygnięcia.
WARSTWA SEROWA: Ser, białka, żółtka, cukier, aromat cytrynowy lub sok z połowy cytryny ubić w robocie kuchennym na gładką masę, dodawać stopniowo budyń i połączyć składniki. Masę wylać na ciasto kruche.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, piec 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 i piec dalej 20-30 minut.
PIANKA: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać sok z cytryny. Pianą wyłożyć wierzch warstwy serowej po wyjęciu z pieca. Wstawić ponownie na 20- 30 minut ale temperaturę zmniejszyć do 100 stopni, drzwiczki zostawić uchylone.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.
WYKOŃCZENIE: Na końcu rozpuścić czekoladę nad parą lub w kąpieli wodnej i rozsmarować nad pianką. Odstawić do zastygnięcia.
Można ozdobić płatkami migdałowymi.
Smacznego.