Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z warzywami
Na ciasto: mąka, drożdże, woda, oliwa, sól
Na farsz: cebula czerwona, papryka zielona, cukinia, szynka, ser mozarella, śmietana, jajka, sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Dodajemy mąkę, sól i oliwę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie cebulę kroimy w krążki, cukinię w plasterki, szynkę i paprykę w paseczki. Podsmażamy na oliwie.
Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami i dodajemy ostudzone warzywa z szynką. Odkładamy łyżkę mieszanki warzyw z szynką, aby póżniej położyć na wierzchu.
Okrągłą formę do ciast smarujemy masłem i oprószamy mąką.Spód i brzegi do połowy wylepiamy ciastem.Do środka nakładamy farsz.Na wierzchu układamy pozostawiony wcześniej farsz i kawałki mozarelli.
Pieczemy w 200 C przez 35-40 minut.