Sposób przygotowania

Wsypać do miski przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z goździkiem, dodając drobno pokrojone orzechy. Ubijamy jaja, starannie mieszając, ucieramy na krem masło z cukrem. Starannie mieszamy i dodajemy po trochu mąkę z dodatkami, oraz mleko. Dodajemy do siebie pozostałe składniki i starannie mieszamy masę na gładką konsystencję.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę cytryny. Ciasto wykładamy na foremkę o średnicy 25 x 25cm i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 45 minut.
Syrop należy przygotować z wody i cukru, goździkiem i cynamonem, gotujemy syrop przez 5 minut. Gorący syrop polewamy na ciasto, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu. Po ochłodzeniu należy chałwę pokroić w kwadraty. Można kawałki chałwy podawać do gorącej kawy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !