Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik na jogurcie greckim
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich jogurt naturalny typu greckiego, trzykrotnie zmielony twaróg, budyń śmietankowy i świeżo wyciśnięty sok cytrynowy. Wymieszać. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Przygotowaną masę jogurtowo - serową wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywna pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Pianę połączyć z ekstraktem cytrynowym i wyłożyć na masę jogurtowo - serową.
Formę z ciastem umieścić w większej formie wypełnionej do połowy zimną wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 80 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik przed podaniem udekorować kawałkami cytryny i listkami świeżej mięty.