Przepis i sposób przygotowania na: " Pierogi kowieńskie - z wędzonym boczkiem , jajkami i złotą cebulką "
Mąkę przesiewamy ze szczypta soli.
Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli.
Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 - 20 minut.
Farsz:
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy drobno posiekanego pora.
Przesmażamy razem kilka minut.
Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.
( Możemy również zmielić w maszynce )
Mieszamy z cebulką i porem.
Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Szklanką wycinamy kółka.
Na każde nakładamy farsz.
Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem.
Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki.
Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!