Sposób przygotowania

Owinąć jajka dekoracyjnie szynką .Ułożyć na sałacie - i już .
Bardzo ciekawe zestawienie smaków .Jajka marynowane w herbacie z przyprawami kuszą smakiem .Do tego zdecydowany smak szynki długo dojrzewającej. Pycha.

Przepis na Marmurkowe jajka wg Buni
(Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas : 3 doby
Składniki:
6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o \"clock )
2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2 litra wrzątku
6 jajek
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w gorący wywar , zostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć, obrać .Podawać jako aromatyczną przekąskę .)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    fajne:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Piękne
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    jedno nawet \"włoski\" ma hehe;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !