Sposób przygotowania

Składniki na masę jabłkową: jabłka, cukier (12 łyżeczek), cukier waniliowy, rodzynki, cynamon

Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    super ciasto
  • 9
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    super ;)
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    pycha
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    apetyczna
  • 4
    original
    Opublikowano

    plocia

    niam niam z jabłeczkami
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ładnie wygląda
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ładnie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Najlepsza na świecie szarlotka!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pychota
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    uwielbiam takie ciasta
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Uwielbiam zapach szarlotki
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    lubię bardzo szarlotkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !