Sposób przygotowania

Z podanych wyżej składników przyrządzić ciasto, dobrze wyrobić i odstawić na 1 godzinę by wyrosło. W małej ilości wody ugotować kapustę; gdy będzie miękka odsączyć, wystudzić i posiekać. Następnie podsmażyć na tłuszczu. Na tłuszczu podsmażyć także drobno posiekaną cebulę i połączyć z kapustą. Wbić jajka, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Masę starannie wymieszać z tartą bułkę.
Ciasto rozciągnąć na placek grubości 1 cm w kształcie prostokąta. Na środku placka ułożyć nadzienie. Brzeg zlepić w tzw grzebień. Włożyć do gorącego piekarnika i piec aż się dobrze zrumieni.
Dla uzyskania ładnego koloru, w trakcie pieczenia posmarować pieróg lekko osłodzonym mlekiem.
Podawać z barszczem czerwonym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !