Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet drobiowy light

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1.5 kg
wątróbka drobiowa 0.5 kg
jajko 3 sztuki
otręby pszenne 3 łyżki
przyprawy
marchew 2 sztuki
seler mały kawałek
korzeń pietruszki 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet drobiowy light

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy,kroimy tak aby zmieścił sie do garnka,dodajemy obrane marchewki,
seler i pietruszkę,solimy całośc i gotujemy minimum godzinę.


Wątróbkę myjemy i zalewamy wodą,gotujemy 20 minut.
Wszystko studzimy.
Kurczaka obieramy z gości i skóry(ja jej nie dodawałam)
Cebulę i czosnek obieramy.
Mięso,wątróbkę i wszystkie warzywa (czosnek i cebule także) mielimy w maszynce dwukrotnie,
Dodajemy przyprawy i sprawdzamy smak,ma byc wyrazisty i dobrze doprawiony,
dopiero wtedy dodajemy jajka i otręby i dobrze wyrabiamy całość.
Krok 1 - pasztet drobiowy light foto
2
Masę przelewamy do keksówki i posypujemy spora ilością ulubionych(najlepiej pikantnych przypraw)
Krok 2 - pasztet drobiowy light foto
3
Pasztet pieczemy w piekarniku w 180 stopniach,około 60-70 minut.
Z keksówki wyciągamy po całkowitym ostudzeniu.
Przechowujemy w lodówce.




SMACZNEGO
Krok 3 - pasztet drobiowy light foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 15.02.2013 08:51
pyszny - też lubię pasztety bez dodatku tłuszczu, a z otrębami na przykład :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak