Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą różaną
Po tym czasie dodać żółtka,wódkę, cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę, resztę mleka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać ciasto ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformować z ciasta kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i formować okrągłe pączki.
Uformowane bułeczki odstawić przykryte jeszcze na 30 minut.
W głębokim naczyniu rozpuścić smalec, podgrzać go do ok. 160' i wrzucać pączki lekko je spłaszczając, smażyć je po 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone nadziewać marmoladą za pomocą szprycy.