Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura ze śliwek w rumie
Konfitura ze śliwek - przepis ten to prawdziwy skarb! To śliwkowe smarowidło doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Możesz delektować się konfiturą na śniadanie, rozsmarowując na świeżym pieczywie lub tostach. Jej intensywny smak świetnie współgra z serami. A może chciałbyś dodać konfiturę z śliwek do swojej ulubionej marynaty do mięs? To genialny pomysł, który sprawi, że Twoje danie zyska, nowy, oryginalny charakter. Powodzenia w eksperymentowaniu!
W żaroodpornej misce zasypać śliwki cukrem, najlepiej aby pozostawić je na noc. Przelać je z syropem do garnka, włożyć posiekaną wanilię i goździki, powolutku smażyć do pożądanej konsystencji (minimum 30 minut). Pod koniec wlać sok z cytryny i rum. Zagotować, leciutko wymieszać, przełożyć do słoiczków docisnąć wieczka i trzymać w cieple do wystygnięcia.