Lodówka

Sposób przygotowania

CIASTO:
Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier(1 i 1/4 szkl) i żółtka.Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
Dwie galaretki robimy według przepisu na opakowaniu, a dwie rozpuszczamy w 600ml gorącej wody.
Do śmietany kremówki dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno a następnie dodajemy wystudzone 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody i miksujemy.

WYKONANIE:
Na spodzie blaszki kładziemy jeden blat biszkopta,na to wykładamy połowę ptasiego mleczka i wkładamy do lodówki aby trochę stężało, następnie kładziemy drugi blat ciasta i znowu ptasie mleczko i znowu do lodówki. Na stężałe ptasie mleczko kładziemy umyte i pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy dwoma galaretkami. Placek wkładamy na kilka godzin do lodówki aby wszystko dobrze zastygło.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    pycha
  • 1
    picture-024
    Opublikowano

    caralajna

    niezawodne ciacho, lekkie i smaczne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Smaczne ciasto.
  • 1
    original
    Opublikowano

    nogawkuchni

    Pyszne ciasteczko, lekkie, ładnie się prezentuje, smaczny deserek, taka letnia, truskawkowa słodkość, oj zjadłoby się.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Joanna23

    pysznie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pychota!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !