Sposób przygotowania

Masło usiekać z mąką nożem . Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru .Wlać do mąki z masłem i wyrobić na gładkie ciasto . Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Jabłka obrać , pokroić w cząstki , zasypać brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie. Zlać sok. ½ ciasta rozwałkować i wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia . Ciasto nakłuć widelcem . Wyłożyć odsączone jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą . Nożem odciąć nadmiar ciasta z brzegów . Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem . Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote ( ok. 30 minut ) i chrupiące .
Z resztek ciasta można upiec ciasteczka z dżemem w foremkach do mufinek .

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Bunia, coraz częściej ciasta u Ciebie!!! brawo!
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    ale mi \"smaka\" narbobiłaś
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    oo juz nawet z błędami piszę
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    a co jest na wierzchu?
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Oczywiście dodałam do ulubionych, oddaję głosik i na pewno wypróbuję!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha zabieram do księgi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !