Sposób przygotowania

Makę przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Dodać żółtko oraz 2 szkl mleka. Resztę mleka w tym czasie zagotować. Wymienione wcześniej składniki wymieszać na jednolitą zawiesinę. Gdy mleko się zagotuje wlać do garnka mieszankę i cały czas mieszać aby nie powstały grudki. Mieszać aż budyń zgęstnieje, po czym dodać olejek pomarańczowy i dobrze wymieszać. Gorący rozlać do pucharków i odstawić do ostygnięcia.

* jeżeli ktoś lubi efektowne desery to polecam zmielić paczę biszkoptów oraz dodać różowe wiórki kokosowe. Wtedy do przeźroczystych szklanek układami warstwami: biszkopty, budyń, wiórki i tak aż do napełnienia całej szklanki.

*zamiast olejku pomarańczowego możemy dodać rozpuszczalne kakao - mamy wtedy wersję czekoladową.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !