Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynianki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier puder 250 gram
sok z cytryny 2 sztuki
skórka z cytryny 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier 150 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
oliwa 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 50 ml
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynianki

Miseczki: Ubij białka na bardzo sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodaj cukier porcjami. Nie przestawaj ubijać. Masa białkowa musi być na prawdę sztywna, inaczej beza rozpłynie się na blaszce i nie da się zrobić "miseczek".
Tak przygotowaną piane nałóż do rękawa z dużą ozdobną końcówką i wyciśnij “miseczki” na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (ja osobiście bardzo polecam silikonową matę). Okrągłe miseczki zrobisz wyciskając koło o średnicy mniej więcej 6-8cm, a następnie na zewnętrznej stronie wyciśnij obręcz, tak aby po upieczeniu można było wyłożyć do środka nadzienie.

Zostaw między miseczkami nieduże odstępy, gdyż troszkę urosną. Piecz 35 minut w temperaturze 140ºC. Ostudź na kratce. Beza pieczona w wyższej temperaturze i przez krótszy czas zachowuje delikatny karmelowy środek.

Krem cytrynowy: wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.

Bita śmietana: ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie mikserem.

Oczywiście możesz użyć gotowej śmietany, ale szczerze polecam zrobić własną. Dużo czasu nie zabiera a w smaku jest nieporównywalnie lepsza.

Kiedy masz już wszystkie składniki Cytrynianek przygotowane i ostudzone, połóż trochę kremu cytrynowego na bezę, następnie przykryj bitą śmietaną. Można ozdobić owocami.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 27.03.2013 17:48
Taki deserek to jest coś!
rjustysia 08.01.2013 10:23
Koniecznie muszę takie przygotować!
Kate131 04.01.2013 10:04
musza byc pyszne
Jadwiga4 04.01.2013 09:16
pyszne
smerfetka79 02.01.2013 14:21
świetnie wygląda, na pewno pyszny deser
smerfetka79 02.01.2013 14:21
świetnie wygląda, na pewno pyszny deser
Kasia35 08.12.2012 09:20
pysznie i prosto
miszelka 07.12.2012 21:39
dobre :)
teresa18 07.12.2012 20:36
pyszne słodko cytrynowe beziki
czekoladka_m 07.12.2012 19:56
pyszne i piękne:)
eMMe 07.12.2012 15:37
Super przepis i bardzo ładne zdjęcie:)
IwonaKa 07.12.2012 15:09
smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak