Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana z borówką Eli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1.5 szklanka
cukier do jabłek 3 łyżka
mąka poznańska 1.5 szklanka
kasza manna 1.5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt
jabłka 2 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczka
borówka amerykańska 250 gram
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana z borówką Eli

Wymieszać cukier,mąkę,kaszę manną,proszek do pieczenia i cukier waniliowy.Całość podzielić na trzy równe części.Jeżyny umyć i dokładnie odsączyć.Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Do jabłek dodać 3 łyżki cukru,cynamon i wymieszać.Tortownicę-26 cm-wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać pierwszą warstwę suchej masy.Na masę wyłożyć połowę jabłek.Na jabłka wysypać drugą warstwę suchej masy i przykryć resztą jabłek.Na jabłkach rozłożyć borówkę amerykańską i posypać resztą suchej masy.Na wierzch zetrzeć magarynę na tarce z dużymi oczkami.Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec około 50-60 minut.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 14:07
Bardzo dobre ciasto.
Kejti 20.10.2014 22:49
Chętnie się poczęstuję :-)
Henryka2 28.11.2012 10:13
Właśnie się zastanawiałam, czy można dodać inne owoce. JUż wiem, dziękuję.
monisia1977 28.11.2012 06:29
dobre
miroslawa 28.11.2012 04:56
rewelacja, nic dodać nic ująć
jasiek 27.11.2012 23:07
smaczniutka
Silver Teaspoon 27.11.2012 22:58
apetyczna
Anna152 27.11.2012 22:54
rewelacja
Simeo 27.11.2012 22:46
super
treonina 27.11.2012 22:40
po prostu wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak