Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubić(najlepiej mikserem) na bardzo puszystą masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito,dodać do jajek z cukrem i delikatnie wymieszać.Tortownicę (28 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut(zależy od piekarnika).Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Umyte i odszypółkowane truskawki zmisować z cukrem.Żelatynę zalać wrzątkiem i rozpuścić lub zimną przegotowaną wodą(zależy od rodzaju żelatyny)do napęcznienia i podgrzać do rozpuszczenia.Żelatynę ostudzić,dodać do musu truskawkowego i wymieszać.Kiedy żelatyna się studzi,ubić śmietanę z cukrem pudrem,na sztywno.Śmietanę dodać do musu,wymieszać.Biszkopt przekroić na dwa krążki.Na dolny krążek(w tortownicy)wyłożyc masę truskawkowo-śmietankową,wyrównać,przykryć drugim krążkiem biszkoptu i włożyć do lodówki,żeby masa stężała.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody.Truskawki ułożyć na biszkopcie,zalać lekko tężejącą galaretką i włożyć do lodówki,żeby galaretka stężała.Smacznego!

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Przemek4

    Już po truskawkach
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Takie lubię.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ale zamiast truskawek jest mnóstwo innych owoców, które można dodać do tego ciasta..... Pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    musi być pyszne! uwielbiam takie ciasta :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    wspaniałe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pieknie wyglada
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pysznie i ladnie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !