Sposób przygotowania

Ogórki, chrzan, czosnek,liście i koper umyć i oczyścić. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużuch słoikach (3-5 litrowe) ułożyć ciasno ogórki. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper. Na wierzchu naczynia ułożyć liście chrzanu lub winogronu lub oby dwa rodzaje. Przygotować zalewę dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli. Zalewę zagotować a następnie wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki i obciążyć z wierzchu naczynie ( można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko wyszorowane i wyparzone). Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieść w chłodniejsze. W trakcie kiszenia co kilka dni sprawdzać ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniać. Ilości, które podałam są na naczynie 5 litrowe.
Takie robiła moja babcia.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ciekawa jestem jaki smak mają ogórki z liściem laur. , pieprzem - nigdy nie dawałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Domowe ogórki kiszone są najsmaczniejsze.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Dodatek tych przypraw nie zmienia drastycznie smaku, poprostu dodaje aromatu, tak jak liście porzeczki czy winorośli
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    też na zimę zawsze robię nie ma to jak własne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !