Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące ciasto na pizze - przepis

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże suche 2,25 łyżeczka
mąka pszenna 5 szklanka
sól 1,5 łyżeczka
woda 1,25 szklanka
oliwa 2 łyżka
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące ciasto na pizze - przepis

ILOŚĆ: 2 bardzo duże pizze lub 4 średnie
Do ½ szklanki ciepłej wody wsypujemy sypkie drożdże. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy 1 ¼ szklanki wody, oliwę z oliwek oraz wodę z drożdżami, łączymy. Po połączeniu ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1,5 h).
Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy pizze, następnie za pomocą pędzelka lekko smarujemy oliwą. Układamy ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 23.10.2012 09:26
świetne
EWI 23.10.2012 09:06
mniam
gosia561 23.10.2012 08:48
fajna pizza wyjdzie
eliza135 23.10.2012 08:47
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak