Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kminkowo - grzybowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kminek Prymat 20 g
mleko 1/2 szklanki
grzyby suszone 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
rosół 1 litr
śmietana 1/3 szklanki
woda 1/2 szklanki
woda 3/4 szklanki
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kminkowo - grzybowa

Grzyby zalewamy mlekiem, wodą i moczymy około 45 minut (można oczywiście dłużej), po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę (aż będą miękkie). Kminek wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 35 minut. Ugotowane grzybki wyjmujemy z wywaru, który przelewamy do czystego garnka a grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Kminek przecedzamy i wywar wlewamy do grzybów, dodajemy rosół i wszystko razem gotujemy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu 30 minut. Śmietanę łączymy z zimną wodą, następnie dodajemy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i zaciągamy zupę, gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupki dodajemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem kolorowym (i ewentualnie wg potrzeby Kucharkiem).

Podajemy z dowolnym makaronem (ja ugotowałam makaron nitki i wrzuciłam go do gorącej zupy tak by odrobinę napęczniał).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 14.11.2012 20:11
piękne zdjęcie i świetny przepis
caralajna 14.11.2012 19:02
bardzo apetycznie wygląda
kasienka23 16.10.2012 20:04
fajny pomysł z tym kminkiem
-Natka- 16.10.2012 18:46
Ale apetyczna zupka! :)
czekoladka_m 16.10.2012 18:09
Agatko piękna i na pewno bardzo smaczna!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak